Mikis Theodorakis: I have a word of Life for you….

An, on 9 November 2015 updated article, with also comments of the owner of the blog. The English translation follows the Greek version. (scroll down)

.

“Έχω μια λέξη ζωής για σένα” 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΑυτή δεν είναι μία ακόμα ομάδα συλλογής πληροφοριών για τη ζωή και το έργο του Θεοδωράκη. Είναι γνωστό πλέον , σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, το μεγάλο μουσικό έργο του συνθέτη. Περισσότερα από 350 έργα, περισσότερα από 1.000 τραγούδια. Στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο του που αποτελείται από 200.000 σελίδες. 

Η ομάδα αυτή, έχει σαν στόχο τον προβληματισμό και την ανταλλαγή απόψεων επάνω στη Σκέψη και τις Ιδέες του Θεοδωράκη. 

Πόσα γνωρίζουμε για τις Ιδέες και τη δράση του Θεοδωράκη για την παγκόσμια ειρήνη, την ελληνοτουρκική φιλία, το Κυπριακό;

Ποια η γνώμη του για το ρόλο της τέχνης στην διαμόρφωση της προσωπικότητας; 

Πόσα γνωρίζουμε για το Κίνημα των Λαμπράκηδων, την Κίνηση για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη, την Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς; 

Τί λέει σήμερα ο Θεοδωράκης για την Ελευθερία;
Για τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008;
Για το Σκοπιανό;
Για το πολιτικό σύστημα, την οικονομική κρίση, την τέχνη;
Τί είναι το Αντι-μανιφέστο;
Γιατί ο Θεοδωράκης προτάσσει την Αγάπη ως διακύβευμα για την ανθρωπότητα; 

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την καθοριστική προσφορά του Θεοδωράκη στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974;

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι ένας “μουσειακός” τύπος, όπως πολλοί θέλουν να προβάλουν. Ο λόγος του παραμένει νεανικός, ανατρεπτικός, ρηξικέλευθος. Ένα ανοικτό κάλεσμα για σκέψη και δράση, έξω από στεγανά και στερεότυπα. Ο ίδιος προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.
Γι αυτό συχνά ο λόγος του αποσιωπείται και τα βιβλία του δεν βρίσκονται στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. 

Ποιός είναι λοιπόν ο Θεοδωράκης;

Στo (delinked Cretan website) υπάρχουν οι τελευταίες συνεντεύξεις του για τα τρέχοντα θέματα αλλά και δύο καταπληκτικές ομιλίες του με τίτλο ‘Εκ βαθέων”. Ακόμαι η θεωρία του περί “Συμπαντικής Αρμονίας”.Επίσης η εργογραφία αλλά και τα βιβλία του. 

Το βιβλίο του Παύλου Πετρίδη,βασισμένο στο προσωπικό πολιτικό αρχείο του Θεοδωράκη από το 1940 μέχρι το 1996, με τίτλο “Ο Πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης” , το ‘ευαγγέλιο’ της θεοδωρακικής πολιτικής σκέψης, γεμάτο ιστορικά γεγονότα-άγνωστα στο ευρύ κοινό- αποσιωποιήθηκε έξυπνα. Το βιβλίο διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο “Προσκήνιο” και το βιβλιοπωλείο Κυριακίδης. 

Προσπάθησα να συμπυκνώσω τη σκέψη και τη δράση του Θεοδωράκη σε ένα άρθρο. Παραθετω αποσπάσματα από το άρθρο μου. Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στο ….(Loizidis.com website, does not react anymore)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
Τίτλος άρθρου:
Μίκης Θεοδωράκης: ‘ Έχω μια λέξη ζωής για σένα’ 

Μάς λέει κάθε τραγούδι του Θεοδωράκη. Αυτή η λέξη, αυτός ο λόγος πηγάζει από το βάθος της χιλιόχρονης ιστορίας τού ανθρώπου που μάχεται για τη Ζωή και την Ελευθερία. «Ο άνθρωπος έλκεται από το φώς της ελευθερίας και επάνω σ’ αυτή τη προαιώνια διαδικασία είναι γραμμένη με φως και αίμα η ιστορία της ανθρωπότητας. Όμως, μέσα στο ίδιο φως της ελευθερίας συνυπάρχει η φλόγα της ψυχικής και πνευματικής τελείωσης τού ανθρώπου»
……………………………….

.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
Ο Θεοδωράκης οραματίστηκε μια ευτυχισμένη ανθρωπότητα όπου ο κάθε άνθρωπος θα είναι «ένα κέντρο υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, ζωής, ένας δημιουργός, ένας ποιητής».
Αυτό είναι το κέντρο της Σκέψης τού Θεοδωράκη. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας τέτοιας ανθρωπότητας, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.[….]

Ελευθερία για τον Θεοδωράκη σημαίνει υπευθυνότητα. Ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό – δηλαδή την σωματική, ψυχική και πνευματική του δύναμη- και να συμμετέχει μαζί με τους άλλους σ’ αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «το Μέτωπο της Ζωής». Φωτοδότης σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία του ανθρώπου προς την επίγνωση κι ύστερα στην μεγάλη απόφαση για δράση και συμμετοχή είναι ο Πολιτισμός και η Τέχνη, η τροφή τού ψυχικού και πνευματικού κόσμου του ανθρώπου, όπως συχνά λέει. «Με τη βοήθεια του Πολιτισμού, η αισθητική χαρά μεταμορφώνεται σε ηθική δύναμη και αυτό με τη σειρά του σε ιδεολογικό περιεχόμενο».
……………………………..

.
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο Θεοδωράκης παίρνει την λόγια ποίηση από τις βιβλιοθήκες και την κάνει τραγούδι. Παίρνει τη συμφωνική μουσική από τις μεγάλες αίθουσες και την εντάσσει μέσα στο λαϊκό τραγούδι. Κι έτσι, το 1958 με την μελοποίηση του Επιτάφιου τού Γιάννη Ρίτσου, γεννιέται το «έντεχνο λαϊκό τραγούδι» και στη συνέχεια η πολιτιστική επανάσταση. «Υπήρξε τότε» γράφει ο Θεοδωράκης στην αυτοβιογραφία του, «μια εναρμονισμένη συμμετοχή […]. Μια ομαδική ‘απογείωση’ από την πεζή καθημερινότητα προς την περιοχή της ονειρικής πραγματικότητας» που σε συνδυασμό με μια συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική δράση στόχευε στην «απολύτρωση του ατόμου, μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου. Με τα δυο αυτά στοιχεία-προσωπική απολύτρωση, κοινωνική απελευθέρωση-πίστευα ότι πάμε πιο γρήγορα και πιο ουσιαστικά προς την κατάκτηση της εναρμόνισης των μελών μιας δοσμένης κοινωνίας και επομένως προς την κοινωνική Αρμονία».
………………………………………………………..

.
ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Θεοδωράκης είναι πάνω από όλα ένας ελεύθερος άνθρωπος. Μέσα στα 70 περίπου χρόνια δράσης και δημιουργίας θα βρεθεί χιλιάδες φορές αντιμέτωπος με την εξουσία. Θα συγκρουστεί με κάθε κατεστημένο. Κοινωνικό, πολιτικό, κομματικό, καλλιτεχνικό… Η Σκέψη του πάντα πρωτοποριακή, ρηξικέλευθη, ανατρεπτική. Ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και αντεκδικήσεων από τους διάφορους μηχανισμούς εξουσίας. Εν τέλει, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Μίκης είναι σα τη Μουσική. Δεν φιμώνεται.
……………………………

.
ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Στα εφηβικά του χρόνια ο Θεοδωράκης ψάχνει να ανακαλύψει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και του ίδιου του Θεού. Εισάγει στη νεοελληνική φιλοσοφική σκέψη τη θεωρία της «Συμπαντικής Αρμονίας», που βασίζεται στη διδασκαλία των πυθαγορείων. Θεωρία που η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα μελετά ήδη από το 2006iii.
Το 1987 παρουσιάζει το «Αντι-μανιφέστο». Τη φιλοσοφική, ιδεολογική και πολιτική πρόταση για τις σύγχρονες εξελίξεις. Προτείνει την αναθεώρηση της σχέσης πολίτη-εργασίας και προτάσσει την ανάγκη για ένα «νέο μοντέλο κουλτούρας».
Για τον Θεοδωράκη το μέγιστο πρόβλημα σήμερα είναι το τραγικό γεγονός ότι ενώ ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει πλούτο από τη «βιομηχανία της ειρήνης» επιλέγει τη «βιομηχανία του πολέμου». Καλεί τον άνθρωπο να αναρωτηθεί για την ουσία της ύπαρξης του, της ίδιας του της φύσης. Ποιό είναι εκείνο το στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης ή της ανθρώπινης φύσης που κάνει τον άνθρωπο, όσο περισσότερη δύναμη αποκτά τόσο περισσότερο να διψά για την εξουσία και τον πόλεμο;
……………………………………………………

.
ΜΙΑ ΒΙΩΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η λέξη Ελευθερία , για τον Θεοδωράκη, δεν είναι μια διανοουμενίστικη έννοια, θέμα συζήτησης τις ώρες της σχόλης. Είναι ιδεολογία. Ο ίδιος είναι μια βιωμένη ιδεολογία. Παντοτινός εραστής της Δημοκρατίας βρίσκεται, επί 60 και πλέον χρόνια, σε ένα διαρκή διάλογο με τους ανθρώπους και τους προτείνει , μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μια συγκεκριμένη στάση ζωής. «Είναι ο δρόμος της πάλης, της μόρφωσης, της πνευματικής, της ηθικής και ψυχικής καλλιέργειας, τού σεβασμού και της ευθύνης». .Κινητήριος δύναμη σ’ αυτόν τον προμηθεϊκό αγώνα του ανθρώπου, η Αγάπη. Γράφει χαρακτηριστικά στη δεκαετία του 1960: «Ας διδάξουμε τη Νεολαία μας πως Δημοκρατία σημαίνει αγάπη, Ειρήνη σημαίνει αγάπη, Ελευθερία σημαίνει αγάπη. Το μεγάλο το ακατανίκητο όπλο μας θα πρέπει να είναι σε κάθε στιγμή η Αγάπη. Για όλο το λαό χωρίς διάκριση. Και για τον φτωχό και για τον πλούσιο και για τον δεξιό και για τον αριστερό και για τον φυλακισμένοv και για τον φρουρό. Το μίσος μας ας φυλαχτεί μονάχα για τη φούχτα των εχθρών τού λαού μας που τόσο περιφρονητικά μας μισούν και μάς καταπιέζουν13».
Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια, η δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον Θεοδωράκη ήρωα. Κι εκείνος, με τη γλυκιά σεμνότητα που τον διακρίνει απάντησε: «Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του».-

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΥ
Σας προσκαλώ σε έναν ανοικτό διάλογο για την πολιτική Σκέψη και τις Ιδέες του Θεοδωράκη και περιμένω τα σχόλια, τις απόψεις και τις απορίες σας. Όσοι δεν επιθυμείτε να δημοσιεύσετε τις σκέψεις σας στο fb γράψτε μου στο aboulgari@hotmail.com

.
Article extracts
Mikis Theodorakis: “I have a word of life for you”

by Anastasia Voulgari

This is what every one of Theodorakis’ songs says to us. This word springs from the depths of Man’s centuries-old struggle for Life and Freedom. “Man is attracted by the light of freedom and on this age-old process the history of mankind is written in light and blood. However, inside the light of freedom itself, the flame of man’s moral and spiritual completion coexists.”
…………………………………

.
Freedom, to Theodorakis, means responsibility. Every man should first and foremost know himself – his physical, mental and spiritual strength – and participate with others in what he himself called “the Front of Life.” The guiding light on this rough path towards awareness and then on towards the great decision to participate and take action, is Culture and Art, man’s mental and spiritual sustenance, as he often says. “With the aid of Culture, aesthetic enjoyment is transformed into moral power and this in its turn into ideology.”
………………………

.
THE CULTURAL REVOLUTION
Theodorakis took poetry out of the libraries and turned it into song. He took symphony music out of its great halls and incorporated it into popular song. And so, in 1958, by setting Giannis Ritsos’ Epitafios to music, the term “artistic popular song” was born, followed by the cultural revolution. Theodorakis wrote in his autobiography: “there was, at the time, a co-ordinated participation […]. A mass escape from everyday routine towards an area of dreamlike reality” , which combined with a specific social and political action aimed at “liberating the individual within the context of society. With these two elements – personal liberation and social liberation – I believed that we would move more rapidly and more fundamentally towards achieving reconciliation between the members of society and therefore achieve social Harmony.”
…………………

.
A FREE MAN
Theodorakis, above all is a free man. Throughout his approximately 70 years of action and creation he has confronted authority thousands of times. He clashed with every establishment be it social, political, party politics or artistic… His thinking has always been innovative, radical and subversive. He raised a storm of reaction and opposition from the various authority mechanisms, in the end to no avail. Mikis is like Music. He cannot be silenced.
……………………………….

.
A THINKER
During his teenage years, Theodorakis sought to discover the core of human existence and of God himself. He introduced the theory of “Universal Harmony”, which is based on the teachings of the Pythagoreans, to neo-Hellenic philosophical thought. It is a theory that the European scientific community has been studying since 2006iii.
In 1987 he presented the Anti-manifest. A philosophical, ideological and political proposal concerning modern developments. He proposed a revision of the citizen – work relationship and put forward the need for a “new model of culture.’’
For Theodorakis, the greatest issue today is the tragic fact that while man can gain wealth from the “industry of peace”, he chooses the “industry of war”. He invites man to consider the essence of his existence, of his very nature. What is the element of human existence, or of human nature that the more power man achieves, causes him to thirst for even more power and for war?
Besides his five volume autobiography, Theodorakis has published over 30 books. These include studies on music and culture, analyses of post-war Greek history and also his political and philosophical ideas. In reality, however, his manuscripts number many thousands of pages. His whole archive is 200,000 pages.
……………………………………………

.
LIVING IDEOLOGY

The word freedom to Theodorakis is not just an intellectual concept to be discussed at times of leisure. It is an ideology. He himself is a living ideology. An eternal lover of Democracy, for over 60 years he has been engaged in a continuous discussion with people, proposing to them, even now at the time of this writing, a specific lifestyle. “It is the path of struggle, of education, of spiritual, moral and mental growth, of respect and responsibility.” The strength behind this Promethean struggle is Love. As he wrote in the 1960s:

“Let us teach our Youth that Democracy means love, Peace means love, Freedom means love. Our great invincible weapon must, at every moment, be Love. For the whole nation, without exception. For the poor and for the rich, for those who are politically to the right or to the left, for the prisoner and for the guard. Our hatred should be kept only for the handful of our nation’s enemies which so contemptuously hate us and oppress us.”

In a television interview a few years ago, the journalist described Theodorakis as a hero. With his usual sweet humility, he answered, “I’m not a hero. Heroes die young. I am just a citizen doing his duty”.

See the relevant article at:
http://www.loizidis.com/
http://www.loizidis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=147&Itemid=116&lang=el

~

“I have a word of life for you, Mikis Theodorakis!”                                                         Comments with criticism, 9 November 2015

Comment 1.: And who, Mr. Theodorakis, are the Greek state’s enemies? I am convinced you point here into the direction of Europe. The Greek enemies are IN Greece, within each Greek, as bad habits, been taught by parents, teachers, fellow Greeks, bad habits like rousfeti, clientelism, nepotism, oligarchism, tax evasion, tax farming, lack of transparency, outdated systems, hidden bank accounts, black money…… Nothing works, nothing is in systems, there is NO administration, and if, it is far outdated, and not complete, not transparent. That might look as freedom, it creates criminality, terrorism. Classes. Inequality. Injustice. The impossibility to prove burglary of the state’s treasury by big names, and small names. You are a human rights activist. Where is your human duty to protect this Greek’s human rights: Yiannis Panousis (article in Ekathimerini, 9 November 2015) The political party YOU support, Mr. Theodorakis, supports criminals, and is related with the Greek guerilla! Why should Europe continue offering money, while the holes in the Greek financial state are constantly open? Repair this. Why should Europeans bleed for the bad habits of Greeks? Where are OUR (Europeans) human rights? Do we only have duties? And not you? You only have rights? Is this, what you ask, about Greek human rights or is this misusing the term, to please the Greeks?

Comment 2. About your word: hatred. Hatred does not work. It is destructive, though understandable. Politics that are polluted by hatred, or any other emotion, are not politics. So: learn, teach yourself, and via you the Greek people that need some important updates. Love is indeed needed. But Love is more than offering that what people would like. Love is also daring to say: “Oxi!” when needed. Love is also support, via uplifting, encouraging words, in times of despair. People are not helped with words of hatred, blaming all and everybody except oneself. Change the world, change Greece, by starting with each single Greek, in his or her personal life. Greece needs an ethnic cleansing of bad habits, deeply rooted: again: rousfeti, clientelism, tax evasion, tax farming, outdated data systems, lack of transparency and because of that not any control system: a lot of Greeks are dead, buried, for decades, and are still alive according to the registers. Their pensions are still payed, to their children. Etc. Mr. Theodorakis, the enemy is always more nearby than one expects. Psychologically your emotional statements prove that all you are angry about, what you hate, is a mirror of something deep inside. Try to find out what is wrong there, before blaming innocent others.

Comment 3.: The author of the article points at Theodorakis’ humble and sweet answer on the journalist’s talking about “the hero Theodorakis”. It may be clear that Mr. Theodorakis is not so humble and sweet anymore. He has been hailed an praised so much, that it has affected him, and changed him completely. He behaves finally as the God Greeks made out of him. This is idol worship. The man is infallible for them. This is a huge mistake, and creates danger: there is not ONE human being that is infallible, not the pope, not me, not you. That danger is more and more present, now, 2015. His political statements have the wrong content, his words enlarge hatred, instead of encouraging the Greeks in these dark times. The tunnel is long, and there is not any light. Wake up Mr. Theodorakis. If you love Greece and Greeks, encourage them. Do your human duty.

Updated: 9 November 2015

==

This entry was posted in Mikis Theodorakis. Bookmark the permalink.